Verslag bijeenkomst DOT Wiskunde 26 juni 2017

Wiskunde 7 juli 2017

Op maandag 26 juni 2017 was er bij de Fontys lerarenopleiding Wiskunde in Sittard weer een bijeenkomst van het DOT wiskunde met docenten van diverse middelbare scholen in Limburg. Er zijn in het voorjaar twee teams samengesteld, één gericht op HAVO/VWO wiskunde en één meer gericht op VMBO/MBO.

Grote data
De HAVO/VWO groep heeft besloten om zich vooral bezig te houden met de nieuwe benadering van statistiek, waarbij het onderzoeken van grote datasets centraal staat. Docent Epi van Winsen (Sophianum) heeft tijdens de bijeenkomst laten zien hoe hij de laatste maanden in de lessen bezig is geweest met het digiboek Statistiek 1 en het programma VUSTAT en verschillende “online tools” om met de leerlingen geheimen aan grote dataverzamelingen te ontfutselen. Kijk voor de aardigheid eens op www.gapminder.org. Op de website www.vusoft.be is het digiboek Statistiek 1 en het programma VUSTAT te vinden. Ook de TED-lezingen van Hans Rosling zijn prachtige voorbeelden van het inzichtelijk maken van informatie die verborgen kan zitten in grote datasets.

Wiskunde in bedrijf
Verder waren twee vertegenwoordigers van Royal HaskoningDHV aanwezig om aan het eind van de middag hun geheim prijs te geven: ‘Best Kept Secret – je hebt toch iets aan wiskunde’. Doel van de presentatie was om te demonstreren hoe zij middelbare scholieren in de bovenbouw proberen te enthousiasmeren voor een technische opleiding, door ze te laten zien wat een ingenieurs- advies en projectmanagement bureau allemaal doet. Dit doet Royal HaskoningDHV aan de hand van een wegontwerp project. De presentatie werd enthousiast ontvangen door de aanwezige docenten., “Als DOT zijn wij enthousiast over de presentatie. Veel studenten vragen zich af: wat kan ik met wiskunde in de praktijk? Door kennis te maken met technische bedrijven krijgen zowel docenten als studenten daar een beter beeld van” aldus Jos van den Broek, DOT coördinator. Zowel het DOT Wiskunde als Royal HaskoningDHV zien kansen om in het nieuwe schooljaar o.a. de presentatie te delen met middelbare scholieren en studenten van de lerarenopleiding wiskunde.